Ekonomi

Kazanç çağrısı: Transocean 1Ç 2024 sonuçlarını açıkladı, pazar sıkışıklığı öngörüyor

Açık deniz sözleşmeli sondaj hizmetlerinin lider sağlayıcısı Transocean (NYSE: RIG), 1. çeyrekte 199 milyon dolarlık düzeltilmiş FAVÖK ve 767 milyon dolarlık düzeltilmiş sözleşmeli sondaj gelirleriyle 2024 yılına sağlam bir başlangıç yaptığını bildirdi. Şirket, Deepwater Asgard için önemli bir sözleşme uzatımının ve talebi artırması beklenen gelecek projelerin altını çizdi. Operasyonel zorluklar yaşamasına rağmen Transocean, pazardaki konumundan emin olmaya devam ediyor ve uzun vadeli sözleşme beklentilerine ve finansal performanslarına fayda sağlaması beklenen açık deniz sondaj pazarındaki sıkışıklığın devam edeceğini öngörüyor.

Önemli Çıkarımlar

  • Düzeltilmiş FAVÖK %26 marjla 199 milyon dolar olarak raporlandı.
  • Düzeltilmiş sözleşmeli sondaj gelirleri 767 milyon $ olarak gerçekleşti.
  • Deepwater Asgard, yaklaşık 195 milyon dolar değerinde 365 günlük bir sözleşme uzatımı aldı.
  • Şirket, piyasadaki sıkışıklık nedeniyle uzun vadeli sözleşmelerin artan gün oranlarıyla imzalanmasını bekliyor.
  • 2025’teki derin su sıfırdan yatırım harcamalarının son 12 yılın en yüksek seviyesinde olması bekleniyor.
  • Önemli projeler arasında BP’nin Atlantis 4 ve 20K Kaskida, Shell’in Bonga North, TotalEnergies’in Kaminho ve ExxonMobil’in Whiptail projeleri yer alıyor.
  • Operasyonel performans, gelir verimliliğini etkileyen gecikmeler ve duruşlarla karşı karşıya kalmıştır.
  • Intelli-Wealth ve Robotic Riser sistemlerinde ulaşılan kilometre taşları ile otomasyon girişimleri ilerlemektedir.
  • Refinansman işlemlerinin toplamı 1,8 milyar dolar olurken, 2. çeyrek ve 2024 yılının tamamı için finansal görünüm iyileşti.
  • 2024’ün sonunda öngörülen likidite yaklaşık 1,4 milyar dolardır.
  • Şirket, atıl durumdaki Discoverer Inspiration ve DD3 sondaj makinelerini tekrar çalıştırmak için aktif olarak fırsat aramaktadır.

Şirket Görünümü

  • Transocean aktif filosunun tamamının iki ila üç yıl boyunca satılacağını öngörmektedir.
  • Piyasadaki sıkışıklığın daha uzun vadeli sözleşmelere ve daha yüksek günlük ücretlere yol açması bekleniyor.
  • Deepwater Atlas, mevcut Shenandoah geliştirmesi sonrasında daha yüksek günlük oranlı bir sözleşmeye geçiş yapıyor.
  • Özellikle Meksika Körfezi ve Batı Afrika’da yüksek özellikli sondaj kulelerine yoğun ilgi var.
3. parti reklam. Investing.com’un sunduğu veya önerdiği bir teklif değildir. Feragat detaylarına buradan bakın veya reklamları kaldırın

Ayıda Öne Çıkanlar

  • Avustralya ve Brezilya’da sondaj makinelerinin devreye alınmasındaki gecikmeler ve operasyonel devreye alma sorunları.
  • Olumsuz hava koşulları Norveç’teki operasyonları etkiledi.
  • Deepwater Titan’da BOP sorunları nedeniyle kesinti yaşandı.

Yükselişte Öne Çıkanlar

  • Yüksek özellikli sondaj makinelerine yönelik yüksek talep ile olumlu piyasa eğilimleri.
  • Batı Afrika’da derin su faaliyet harcamalarında önemli bir artış bekleniyor.
  • Yarı dalgıçlar yerine sondaj gemilerinin tercih edilmesi Transocean’ın filosuna olan talebi artırıyor.

Eksiklikler

  • Düzeltilmiş tüm yıl işletme ve bakım giderlerinin 2,2 milyar ila 2,3 milyar dolar arasında olması öngörülüyor.
  • G&A maliyetlerinin ise 210 milyon dolar civarında olması bekleniyor.

Soru ve Cevaplarda Öne Çıkanlar

  • CEO Jeremy Thigpen, Titan sondaj gemisindeki BOP güvenilirliği sorunlarına değinerek bunların ele alınacağını belirtti.
  • Thigpen ayrıca, çok yönlülükleri nedeniyle sondaj gemilerinin artık yarı dalgıçlara tercih edildiği müşteri tercihlerinden de bahsetti.
  • Piyasadaki sıkışıklık, sondaj makinelerinin daha iyi programlanmasına ve sözleşmeler arasındaki duruş sürelerinin en aza indirilmesine yol açıyor.

Transocean’ın 2024’ün ilk çeyreği, operasyonel zorlukları stratejik sözleşme kazanımları ve teknolojik ilerlemelerle dengeleyerek yıl için olumlu bir ton belirliyor. Şirketin otomasyona odaklanması ve yüksek özellikli sondaj makinelerine yönelik pazar talebi, daralan pazarda onu iyi konumlandırıyor. Transocean, büyüyen birikimi ve tükenen aktif filo beklentisiyle, derin su arama ve üretim faaliyetlerinde beklenen artıştan yararlanmak için kendini konumlandırıyor.

InvestingPro İçgörüleri

Transocean’ın 2024’teki ilk çeyrek performansı, bir yandan sağlam gelir ve FAVÖK rakamları, diğer yandan operasyonel zorluklar ve piyasa endişeleri ile karışık bir çanta oldu. Şirketin finansal sağlığı ve piyasadaki durumu hakkında daha derin bir anlayış sağlamak için InvestingPro’dan bazı temel ölçümleri ve içgörüleri inceleyelim.

InvestingPro Verileri, Transocean’ın yaklaşık 4,77 milyar dolarlık bir piyasa değerine sahip olduğunu gösteriyor. Şirketin Fiyat/Kazanç (F/K) oranı -10,65’tir ve mevcut karlılık eksikliğini yansıtmaktadır. Negatif F/K oranı, InvestingPro’nun analistlerin şirketin bu yıl kârlı olacağını tahmin etmediği yönündeki görüşüyle uyumludur. Ayrıca, şirketin Fiyat / Defter (P / B) oranı 0,45’tir, bu da hisse senedinin şirketin varlıklarına göre değerinin altında olabileceğini ve değer yatırımcılarının ilgisini çekebileceğini göstermektedir.

3. parti reklam. Investing.com’un sunduğu veya önerdiği bir teklif değildir. Feragat detaylarına buradan bakın veya reklamları kaldırın

Buna ek olarak, Transocean’ın gelir büyümesi, 2024 yılının ilk çeyreği itibariyle son on iki ayda %11,68’lik bir artışla pozitif olmuştur. Bu büyüme, şirketin 1. çeyrekte bildirdiği 767 milyon $’lık düzeltilmiş sözleşmeli sondaj gelirleriyle tutarlıdır. Buna rağmen, InvestingPro Verilerine göre, hisse senedi bir haftalık fiyat toplam getirisi -%12,12 ve bir aylık fiyat toplam getirisi -%16,88 ile önemli bir darbe aldı. Bu rakamlar, InvestingPro’nun hisse senedinin son dönemde kötü bir performans sergilediği ve bunun yatırımcılar için endişe kaynağı olabileceği yönündeki ipucunun altını çiziyor.

Daha fazla içgörü ve metrik arayan yatırımcılar, Transocean (https://www.investing.com/pro/RIG) için toplam 6 InvestingPro İpucu ile InvestingPro ‘da bunları bulabilirler. Abone olmak isteyenler INVTROZEL1A kupon kodunu kullanarak InvestingPro aboneliğinde %20’ye varan indirimden faydalanabilir ve açık deniz sondaj piyasasının dalgalı sularında gezinirken değerli bir rehberlik hizmeti alabilirler.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

acigolajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu